Proiectul ROSE sau Școala de Vară Cluj Letters Summer School CLSS-I/PV/06 s-a desfășurat în perioada 17-31 iulie 2017 la Cluj-Napoca . Câte cinci elevi de liceu și câte un profesor coordonator din diferite școli din țară, printre care și de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița, având ca profesor coordonator pe profesoara de limba engleză Alina Drăgan, au plecat la Cluj pentru a experimenta viața de student.
Proiectul a fost organizat de Facultatea de Litere de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, director de proiect fiind conferențiar universitar Dorin Chira, prodecanul Catedrei de Limba Engleză de la facultatea mai sus menționată. În cele două săptămâni ale proiectului, un număr de 62 de elevi provenind de la licee din Satu Mare, Sighetu Marmației, Bistrița, Târgu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc, Baraolt, Poienile de sub Munte, Baia Mare sau Gherla s-au întâlnit într-un context nonformal în cadrul Proiectului Privind Învățământul Secundar (ROSE).
Cu această ocazie cinci eleve ale Colegiului „Andrei Mureșanu” din Bistrița – Someșan Bianca, Căienar Bianca, Burulea Daiana, Mândrean Denisa și Ciocan Larisa – au participat la diferite activități în timpul cărora au relaționat cu alți tineri din proiect, alături de studentele supraveghetoare și de cadrele didactice coordonatoare. Elevele au avut cazare, masă și transport gratuit pe toată desfășurarea proiectului, fiecare primind de la organizatori mape, ecusoane și alte daruri cu însemnele proiectului.
Programul a inclus pe lângă cursuri de specialitate sau trunchi comun derulate la Facultatea de Litere și alte activități educative precum vizite la muzee, excursii la Salina Turda si la Baza aeriană de la Câmpia Turzii.
În baza unui parteneriat între Instituția Prefectului – Județul Cluj și Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai”, cei 62 de elevi participanți la școala de vară în Cluj-Napoca, au fost invitați să ia parte în data de 29 iulie 2017, la două evenimente oficiale: Ziua Imnului Național și Ziua Aviației Române. Însoțiți de cadre didactice și de prodecanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Dorin Chira, elevii au fost prezenți de dimineață în Parcul Central, alături de prefectul Gheorghe Ioan Vușcan, la celebrarea Imnului Național, și au vizitat, la prânz, Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.
Majoritatea elevilor au avut șansa de a viziona pentru prima dată o demonstrație aviatică, fiind impresionați de manevrele realizate de piloți. Parteneriatul face parte din seria unor colaborări cu învățământul universitar și preuniversitar clujean, pe care Instituția Prefectului – Județul Cluj le desfășoară constant.
La sfârșitul proiectului toți elevii – „studenții” au avut de susținut câte două examene la care au primit calificativul ADMIS.
Denisa Mândrean, participantă la proiect, îi-a exprimat impresiile cu privire la experiența trăită: „Cele două săptămâni din cadrul proiectului au fost absolut superbe. Nu am suficiente cuvinte de laudă pentru a descrie toată această experiență. A fost o perioadă minunată din viață noastră, plină de evenimente frumoase, de oameni minunați. Un loc prin intermediul căruia am mai învățat câte ceva, am crescut, ne-am maturizat şi am ajuns să conştientizăm ce dorim să facem mai departe. Am legat prietenii frumoase şi am văzut locuri noi. Două săptămâni de-a dreptul geniale!”
Ciocan Larisa își exprimă și ea încântarea afirmând că „A fost o experiența unică. Am simțit pe pielea noastră cum e să fii student.”
Alina Drăgan, profesorul coordonator al elevilor bistrițeni subliniază beneficiile proiectului: „Pentru mine și elevele mele a fost un proiect reușit. Doresc să mulțumesc tuturor celor implicați în desfășurarea proiectului și abia aștept următoarea ediție.”
Carmen Maria Rus, reporter de liceu
(Materiale oferite de prof. Alina Drăgan. Pentru mai multe date consultați și https://www.facebook.com/pg/PrefecturaCluj/photos/?tab=album&album_id=838056683024445)
Be the first to comment on "Cinci eleve de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița, au experimentat „Viața de student”"