Interviu cu organizatorii probei orale OLAV 2017

Organizatoarele probei orale şi membrii din Comisia Centrală de la etapa naţională a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viaţă”, ediția a V-a, 2017, profesor de română Cristina Gherman de la Colegiul Naţional „Doamna Stanca”, Satu Mare şi Marilena Lascăr din Bucureşti au acordat un interviu reporterilor de liceu, cu privire la proba care face distincția între OLLR și OLAV.

Proiectul „Ardor” la care a participat Cristina Gherman s-a finalizat cu formarea unei competiţii, numită „Tinerii dezbat”, competiţie care continuă şi acum şi s-a transformat în olimpiadă naţională de anul acesta, existând şi o programă de opţional cu titlul „Dezbatere, Oratorie şi Retorică”. Acest fapt îi aduce Cristinei Gherman un avantaj faţă de ceilalţi colegi, deoarece a luat parte la curs şi apoi a coordonat un tip de debate la şcoală, participând în doi ani la competiţie cu elevii de la Colegiul Naţional „Doamna Stanca”, Satu Mare. Ardorul face competiţii regionale pentru că ei aşa sunt organizaţi, pe regiuni: Ardor Muntenia, Ardor Transilvania, în cadrul competiţiei „Tinerii dezbat”. Formatul de dezbatere este mai complicat acolo, presupune echipe antrenate de dinainte, alcătuite din câte trei elevi, iar moţiunile nu au neapărat legătură cu lectura, ci cu aspecte din partea cealaltă a vieţii.

R: Ce rol aţi avut în organizarea olimpiadei OLAV?

CG: Eu sunt unul dintre secretarii ştiinţifici ai Comisiei Centrale şi principala mea responsabilitate a fost proba orală, proba B.

R: Ne puteţi spune detalii despre această probă?

CG: Proba B se desfăşoară conform regulamentului şi are farmecul ei. Constat astăzi faptul că elevii se simt bine. Au fost formulate de către Comisia Centrală 3 moţiuni, la fiecare nivel şi elevii organizaţi în perechi în urma tragerii la sorţi desfăşurată ieri la Sinagogă au dezbătut moţiunea trasă astăzi la sorţi, aducând argumente atât din experienţa lecturii cărţii stabilite prin anexa la regulament, cât şi din experienţa personală.

R: Ce părere aveţi despre lectură? Este o abilitate de viaţă?

CG: Lectura presupune mai multe abilităţi de viaţă, dar cred că este una dintre cele mai frumoase experienţe pe care le pot trăi elevii cu profesorii lor şi nu numai cu profesorii de limba şi literatură română. Cred că prin lectură elevii îşi dezvoltă multe alte abilităţi şi cele mai frumoase exemple le vedem astăzi. Concursul acesta valorifică nu numai experienţa de lectură a elevilor, ci şi plăcerea de a comunica despre carte, viaţă, adolescenţă sau tinereţe. Comunicarea se face astăzi cu un partener pe care îl vedem prima oară. Deci lectura deschide porţi de comunicare la acest concurs, dar, de fapt, se întâmplă asta zi de zi.

R: Aveţi un mesaj pentru elevii participanţi?

CG: Mesajul meu ar fi să citească în continuare cu aceeaşi pasiune şi, mai ales, să transmită colegilor lor microbul acesta. Pentru că ei au venit aici având deja această pasiune construită, dezvoltată alături de profesori sau, poate, unii din familie şi cred că sunt cei mai buni mesageri ai noştri, ai celor care organizăm această olimpiadă, din devotament pentru lectură şi pentru profesia noastră.

În primele trei ediţii ale Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viaţă” intrau în proba orală doar primele 20 de punctaje, dar de anul trecut toţi participanţii intră la proba orală. Copiii sunt foarte veseli, toţi stau şi discută cu colegii, comunică foarte frumos. Au fost diferite situaţii în care elevii nu s-au cunoscut în seara tragerii la sorţi şi acum, în sala de aşteptare, se prezintă şi discută şi despre alte lucruri în afara lecturii.

Una dintre participante a afirmat „Aici nu poţi fi decât sincer” – un mesaj foarte frumos. „Partenerii trebuie să colaboreze ca să iasă o dezbatere bună” a afirmat Marilena Lascăr. Este o provocare să stai şi să-ţi construieşti propia strategie, cum să faci să-ţi pui şi colegul în lumină, pentru că asta te avantajează şi pe tine. Deci, în afară de lectura ca abilitate de viaţă, pe care oarecum o măsurăm aici, pentru că este un concurs şi într-o grilă de evaluare, sunt şi nişte ierarhii la final. De fapt, prin acest concurs se dezvoltă alte abilităţi, îşi descoperă că au de fapt abilităţile respective, iar aici şi le exerseză şi se duc îmbogăţiţi acasă.

Claudia Scuturici și Amalia Rus, reporteri de liceu

Be the first to comment on "Interviu cu organizatorii probei orale OLAV 2017"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.