În premieră în România, Kids in motion în derulare la CNAM

Kids in Motion, proiect de educație non-formală prin film de animație stop-motion în premieră în România și organizat pentru 20 de elevi de la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu” este în plină derulare.

Kids in Motion este finanțat de programul național StartOng, lansat de Kaufland și implementat de asociația Act for Tomorrow.

Având la bază principiile educației nonformale, proiectul oferă elevilor posibilitatea de a realiza filmulețe de animație prin tehnica stop-motion, sub îndrumarea regizoarei Raluca-Maria Rusu.

Elevii au astfel parte de un proiect interesant și inovator derulat în premieră atât în județ cât și în țară, care le pune creativitatea, abilitățile și imaginația la încercare.

Ideea a pornit de la Compania de producție de film și animație Artless și de la Atelierul de animație pentru copii Minimotion din București, ambele înființate de regizoarea Raluca-Maria Rusu.

Formată la Școala Internațională De Film și la Academia De Arte Media din Köln, Germania, Raluca-Maria Rusu declară: ,,Acest proiect este primul de acest gen finanțat în țară. Copiii sunt o sursă inepuizabilă de idei pentru film de animație. Ei văd adesea ceea ce le scapă adulților și pot asocia idei și elemente fără legătură între ele, capacitate pe care adulții au pierdut-o.

Majoritatea din cei 20 de copii selectați vin de la clasele de școală primară din programul Step by Step, deoarece ei stau, de obicei, până la ora patru la școală și astfel este mai ușor de controlat intervalul orar în care se desfășoară proiectul.

Elevii recomandați de cadrele didactice au abilități  artistice, nu au probleme de comportament și deficit de atenție și pot lucra bine în echipă.

La prima ședință au învățat regulile mișcării corpurilor în spațiu prin niște jocuri și aplicații și au înțeles de ce apare iluzia mișcării în filmul de animație, după care au făcut exerciții pe această temă.

La a doua ședință au construit o poveste cu un personaj principal și cu o acțiune. La ședințele trei, patru și cinci construiesc personaje și decoruri din materiale diverse, iar la ședința a șasea le animează manual și le captează cu un aparat foto’’.

Copiii sunt foarte încântați de această experiență, spunând că pentru un personaj trebuie depusă foarte multă muncă și trebuie  alocat mult timp, aproximativ două ședințe a câte trei ore, cel puțin. De asemenea trebuie acordată multă atenție detaliilor pentru ca personajele, care sunt construite după o tehnică ce le permite mobilitatea mâinilor, capului și a picioarelor, să poată efectua diferite mișcări.

După ce termină de modelat figurinele, elevii se duc la locul în care filmează, unde încep să animeze manual figurinele, captând mișcarea acestora cu ajutorul unei telecomenzi conectate la un aparat foto și la un laptop cu un soft de animație.

Profesoara pentru învățământ primar Hâlmu Rodica declară: ,,Îmi place foarte mult această inițiativă, pentru că în orașul nostru sunt puține proiecte care adună copiii și îi provoacă să facă activități creative. Din clasa mea au fost aleși cinci elevi, care fac parte din grupul țintă al proiectului. Ni s-au dat câteva criterii, în niciun caz subiective: copii cu capacitate bună a atenției, spirit de echipă, creativi și pe partea literară, dar și pe cea artistico-plastică.

Copiii au fost foarte încântați, dar și foarte discreți, deoarece poveștile din filmele lor sunt păstrate în secret până la premiera din 19 decembrie.

Ar fi frumos să existe ediții următoare! Pentru elevi a fost ceva inedit și extrem de atractiv, deoarece îi vedeam în fiecare zi când plecau la activitate, cu cât drag se duceau și cu câtă motivație pentru a ajunge acolo să lucreze’’.

Proiecția publică a filmelor realizate de copii va avea loc în data de 19 decembrie 2019 la Cinematograful Dacia, ora 16:30. Pentru cei interesați, intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, ocazie cu care vor putea cunoaște viziunea regizorală a copiilor. Până atunci, atelierul de animație, aflat acum la cea de-a treia grupă de copii, continuă să-i fascineze pe micii creatori.

Cristina Țiboca și Grigore Buta, reporteri de liceu

Foto: Raluca-Maria Rusu și Erik Kiss

Be the first to comment on "În premieră în România, Kids in motion în derulare la CNAM"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.