Miercuri, 30 ianuarie 2019, în intervalul 14:30-16:30, s-a desfăşurat în sala mare de sport a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu’’ Bistriţa, festivalul care a sărbătorit în avans Noul An Chinezesc.
Anul Nou Chinezesc este considerat a fi cea mai importantă sărbătoare a acestui popor, originea sa fiind marcată prin numeroase legende, obiceiuri şi datini. Acestea au fost prezentate publicului de către Clasa Confucius Bistriţa, printr-un festival ce a subliniat venirea Anului Mistrețului de Pământ a zodiacului chinezesc.
În România există patru institute Confucius: la București, la Brașov, la Sibiu și la Cluj. Institutul Confucius de la Cluj are centre de predare de limba chineză la Cluj, Arad, Baia-Mare, Oradea, Hunedoara și Bistrița.
Activitatea de la Bistrița a debutat la ora 14:30 cu discursul directorului adjunct Antal Atilla, care şi-a exprimat recunoştinţa în legătură cu faptul că Institutul Confucius a ales ca activitățile să se desfășoare în Bistriţa, la fel şi plăcerea de a le ura bun venit la CNAM. A reamintit că funcţionarea unei clase Confucius în Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” e meritul profesoarei de engleză, Karina Ciuruş şi a consilierului educativ Nicoleta Butuza. La finalul discursului său, Antal Atilla a urat organizatorilor un „An Nou Fericit!” vorbind în trei limbi diferite: română, engleză şi chineză :„La Mulţi Ani! Happy New Year! 新年快乐 (xīn nián kuài lè)”.
Programul a început cu un recital de poezie în limba chineză, care a alternat şi cu recitarea poeziilor în limba română, de către un grup format din elevi ai CNAM, dar şi ai CNLR: Andreea Coldea, Andrei Cristian Sărmăşan, Daria-Maria Mihalachi, Darius Timoce, Bogdan-Raul Haiduc, Ioana Paula Săsărman şi Andrei Suciu.
Majoritatea elevilor de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, prezenţi la activitate, afirmă că se bucură să participe şi că pot să afle mai multe despre China şi cultura chineză.
În continuare, a fost prezentată legenda Anului Nou Chinezesc în limba engleză, cu ajutorul unui video- proiector.
Pe parcursul festivalului, a fost organizată și o tombolă, pentru care au avut loc trei momente în care s-au extras numerele pentru tombolă, câştigătorii acestora fiind Teodora Gârda, Christiana Peter, Mihaela-Maria Vlad, care au primit fiecare fie un panda din pluş, fie un săculeţ cu simboluri specific chinezeşti.
Alexandra Zahari, elevă a CNAM în clasa a X-a, profil filologie, frecventează cursurile Clasei Confucius de la începutul clasei a IX-a, venind în forţă în următorul an. Aceasta afirmă că a fost anunţată despre festival în timpul cursurilor de chineză, profesorii sugerându-le nu doar să participe, ci şi să facă parte din organizarea festivalului: „Este o iniţiativă foarte interesantă a profesorilor de chineză din şcoala noastră, prin care se reflectă multiculturalitatea şi faptul că suntem uniţi, indiferent de naţionalitate şi că putem să facem activităţi împreună şi să păstrăm nişte tradiţii ale unor popoare, chiar dacă nu facem parte din ele.”
Coregrafii tradiţionale:
Un moment inedit al festivalului a fost demonstraţia coregrafică realizată de elevele din Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, Ştefania Ciot şi Andreea Lup, clasa a IX-a, profil filologie şi ştiinţe sociale. Acestea participă şi la orele de curs din cadrul Clasei Confucius, fiind mobilizate şi îndrumate de către profesorii acesteia. Astfel, spectatorii au putut admira o costumaţie specifică tradiţiei chinezeşti, iar coregrafia a reprezentat un grad mai ridicat de dificultate datorită evantaielor care nu au fost uşor de manevrat, dar cele două dansatoare s-au mişcat de graţios, „am zâmbit mereu şi am încercat degajarea unei atitudini pozitive, creând o activitate deosebită” afirmă eleva Ştefania Ciot.
O secvenţă care a atras atenţia publicului a fost dansul cu evantaie al tinerilor chinezi, printre care se afla şi prezentatorul festivalului, dar şi unul dintre profesorii Clasei Confucius Bistriţa, Dong Zhang.
Interpretări muzicale:
După acest episod, au urmat diferite intervenţii muzicale, trei dintre chinezoaicele venite special pentru această sărbătoare deschizând această nouă etapă a festivalului printr-o manifestare instrumentală, două utilizând un erhu, un instrument muzical tradiţional chinezesc cu două coarde şi ultima un guzheng, instrument prin care cântecul este redat de ciupirea corzilor.
Xiaolu Xu, profesoară a Clasei Confucius, a interpretat vocal în limba chineză cântecul „Capcana de Vise”. Zhengji Guo a avut un solo de flaut pe melodia „Mit Frumos”.
Jocurile sportive:
O altă activitate din cadrul festivalului Anolui Nou Chinezesc a fost reprezentată de competiţiile sportive, la care „tinerii participanţi şi-au putut testa abilităţile de colaborare şi comunicare în echipă”, a declarat Istrate Emeea, elevă a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, din clasa a IX-a.
Jocurile în echipă au constat în formarea a patru echipe a câte 5 membri de la CNAM (gimnaziu şi liceu), CNLR (liceu) şi Şcoala Gimnazială Nr. 1, Bistriţa. Coechipierilor le-a fost legat câte un picior de cel al colegului, astfel trebuind să coopereze pentru a ajunge la linia de finish contra timp. Rezultatele au fost următoarele:
Locul I a fost câştigat de echipa Şcolii Gimnaziale Nr. 1, alcătuită din elevii: Adrian Pop, Andreea Budurlean, Tudor Ionescu, Lorena Suci şi Luca Mureşan. Drept premiu, ei au primit diplome şi simboluri fu– ce semnifică norocul.
Locul al II-lea a fost ocupat de cei de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”: Isabel Tomşa, Adrian David Bozbici, Iris Chețan, Andreea Lup şi Ciot Ştefania. Acestora le-au fost înmânate diplome şi simboluri chinezeşti.
Pe locul al III-a s-a siuat Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” (liceul) a avut un premiu asemănător cu cel al câştigătorilor de pe locul al II-lea – diplome şi simboluri specifice festivalului. Membrii acesteia au fost: Andrada Pop, Emeea Istrate, Maria Olimpia Sidor, Alexandra Onde şi Ruxandra Aital.
Ultimul loc a rămas echipei Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” (şcoala gimnazială) formată din elevii: Christiana Peter, Maia Sângeorzan, Dana Voiva, Maria Pop, Maza Forrai. Aceştia au primit drept premiu, simbolul Mistrețului de Pământ.
Despre importanţa acestui festival ne-a vorbit Smaranda Moldovan, project manager la Institutul Confucius a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj- Napoca, a mărturisit că evenimentul dedicat Anului Nou Chinezesc are ca scop reprezentarea diferitelor aspecte ale culturii chinezeşti în faţa publicului bistriţean. De asemenea, s-a arătat mulţumită de colaborarea cu partenerii de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, cărora le-a mulţumit pentru găzduire şi organizare. Astfel, se doreşte o continuare a acestui festival şi în anii care vor urma.
Şera Nicolae, conf. univ. dr. şi director român al Institutului Confucius a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj- Napoca, afirmă că anul acesta se împlinesc 9 ani de vizionare continuă a festivalului. Acesta subliniază „Clasa Confucius nu trebuie înţeleasă drept o clasă de sine stătătoare”, fiind mulţumit de faptul că există şcoli din Bistriţa ce susţin aceste cursuri. Având în vedere festivalul Anului Nou Chinezesc din anul Mistrețului de Pământ, directorul relatează „pentru mine este un prilej de bucurie, mi-a plăcut ce am văzut”, observând şi opinia pozitivă a publicului.
Penultimul episod al acestei activităţi a constat din parada constumelor chinezeşti ale elevilor participanţi.
Evenimentul s-a încheiat cu o poză de grup.
Reporteri de liceu: Andreea Bora, Andrada Pop, Bocksai Eliza- Blanka, Mihaela- Maria Vlad
Foto: Sharon Ariana Creţu
Be the first to comment on "Noul An Chinezesc la CNAM"