O cafenea cu stil la C.N.A.M

În perioada 15-19 mai 2017 la Colegiul Naţional Andrei Mureşanu a avut loc „Săptămâna altfel” în cadrul căreia s-au desfăşurat numeroase activităţi. Astfel, marți 16 mai 2017 în generosul spațiu al CDI, s-a desfășurat „Cafeneaua literară”,  coordonată de profesoara de limba română Moroşan Lenuţa, 

În prima parte a activităţii, elevilor li s-an cerut să intervieveze orice fiinţă sau lucru, iar în a doua parte  au fost provocaţi la dezbateri pe teme abstracte.

Elevii au fost antrenaţi într-o călătorie a imaginaţiei, în care au adus la viaţă cărţi, fotografii , copaci, chiar şi comunismul, ajungând la idei importante legate de viaţă conform cărora: noi înşine suntem propriul model şi totul depinde de atitudinea pe care o avem „Nu toată lumea este fotogenică, o poză reuşită ţine de personalitatea fiecăruia.” Pe lângă acestea s-a evidenţiat şi legătura dintre om şi câine prin întrebarea adresată câinelui „Dacă ai fi un om, ai fi mai inteligent?”, iar răspunsul a fost „Tu te crezi mai inteligent?”, remarcându-se amestecul dintre rase şi egalitatea acestora. De asemenea, prin numeroase discuţii s-a ajuns la concluzia că regimul comunist nu va muri niciodată în adevăratul sens al cuvântului.

Totodată, adolescenţii au abordat discuţii bazate pe noţiuni abstracte precum: destinul, gândirea, fericirea, rostul omului în viaţă şi inteligenţa, care i-au fascinat prin complexitatea mesajelor transmise. Printre ideile expuse se remarcă sentimentul că fiind duşmanul gândirii şi că nu există oameni fericiţi sau nefericiţi, există doar oameni care ştiu să menţină un echilibru.

La finalul activităţii toţi s-au arătat încântaţi de subiectele dezbătute şi de originalitatea atelierului.

Timpul pus la dispoziţie pentru acest atelier a fost insuficient pentru dezbaterea tuturor ideilor propuse de elevi „Acestea nu vor fi lăsate nedezbătute, urmând ca atelierul să se mai desfăşoare şi anul viitor” a spus Moroşan Lenuţa.

Reporter de liceu: Amalia Rus,

foto Iulia Zăgrean

Be the first to comment on "O cafenea cu stil la C.N.A.M"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.