Povești și sentimente alături de ,,SENTIM-EDU” la CNAM

În data de 2.10.2023, la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu”, a avut loc o activitate organizată de ,,SENTIM-EDU” dedicată copiilor din clasa a V-a.

Asociația Învață de mic a inițiat odată cu lansarea concursului de povești pentru copii Sentim-Edu, 2023, o sesiune de lectură expresivă în fața elevilor din mai multe școli din județul Bistrița-Năsăud. Concursul este parte a proiectului omonim, finanțat de Ministerul Culturii, prin programul ACCES 2023. Concursul Sentim-Edu a urmărit să stimuleze crearea de povești destinate copiilor (6-12 ani), pe tema educației emoționale și s-a adresat tuturor persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, indiferent de experiența anterioară în scriitură. Poveștile câștigătoare urmează să fie lecturate expresiv de către studenți sau actori de la Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În data de 2.10.2023, în cadrul Colegiului Național ,,Andrei Mureșanu”, în sala mică de sport, elevii de gimnaziu au luat parte la lecturarea și interpretarea unei astfel de povești, aceasta fiind legată de importanța sentimentelor, explicate candid prin istorisirea experienței unei fetițe numite Sabrina, care era în căutarea unei păpuși pierdute. Cei sosiți în mijlocul copiilor au fost regizorul Alexandru Teodorescu, actrița Ada Popescu și studenta în anul III Alexandra Neag, care a și lecturat.

La sfârșit, elevii au purtat un dialog deschis cu regizorul Teodorescu Alexandru care le-a explicat în ce constau sentimentele și de ce sunt importante fiecare. Activitatea interactivă a pus în evidențî caracterul conștient al abordării de către copii a ideii de sentiment:

„V-ați dori să fiți tot timpul fericiți?

-Nu, pentru că dacă am fi tot timpul fericiți, n-am ști să facem diferența între bine și rău” (Scurt dialog între Alexandru Teodorescu și un elev participant la activitate)

Copiii au dat dovadă de o atitudine pozitivă față de această activitate, bucurându-se în mod special de conversația purtată la sfârșit și exprimându-și dorința de-a mai repeta o astfel de experiență.

Asociația ,,Învață de mic”, are ca scopuri principale: educarea, formarea și culturalizarea. Proiectul Sentim-Edu este condus de Teodorescu Alexandru, regizor de teatru și film, dar și cadru didactic asociat al facultății de Teatru și Film din Cluj, managerul fiind Dr. Gelu Badea. În prezent, acesta se găsește la cea de a doua etapă, cu puțin timp în urmă organizând un concurs de povești pentru copii „SENTIM-EDU” 2023, multe alte proiecte fiind încă pe lista de așteptare.

Reporter de liceu, Hangan Jessica-Roberta

Foto: Hangan Jessica

Be the first to comment on "Povești și sentimente alături de ,,SENTIM-EDU” la CNAM"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.