Eveniment memorabil la Herghelia Beclean

În perioada 13-15 octombrie 2023 s-a derulat la Herghelia Beclean un eveniment consacrat cabalinelor din rasa Lipițan, întrunirea LIF (Lipitan Internațional Federation), un eveniment internațional de mare anvergură în domeniul creșterii cailor din rasa Lipițan care a avut ca obiectiv aniversarea a 30 de ani de la întemeierea nucleului de rasă lipițană, unde au participat și elevii din echipa „Horsing Around” de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița.

Sâmbătă, 14 octombrie 2023, a avut loc o spectaculoasă prezentare de cabaline din rasa Lipițan, în cadrul unui eveniment ce marchează 30 de ani de la  întemeierea nucleului rasei Lipițan negru la Herghelia Beclean: LIPIZZAN INTERNATIONAL FEDERATION. De asemenea, la acest eveniment au fost prezenți și caii de la Herghelia „Sâmbăta de Jos”.

Cele două herghelii au încântat privitorii cu reprezentații impresionante  de dresaj și cu prezentarea a opt linii din rasa Lipițan, atât de la Herghelia Beclean (singura herghelie care are toate cele opt linii ale rasei), cât și de la Herghelia Sâmbăta de Jos (herghelia care are peste 100 de ani de existență și se bucură de un prestigiu internațional): linia Pluto, linia Conversano, linia Maestoso, linia Favory, linia Neapolitano, linia Siglavy, linia Capriola, linia Incitato, și linia Tulipan.

Linia Incitato este originară din Beclean, născută  în anul 1810, având descendenți din fondatorul de linie, aparținând contelui Bethlen, din care, în prezent, în herghelie se află un număr de șapte exemplare. Această linie s-a reîntors la Herghelia Beclean după 180 de ani de absență,și este un motiv de mândrie.

La eveniment au participat managerii marilor herghelii din PIBER (Austria), LIPIZZA (Slovenia) precum și invitați din țări de pe două continente: SUA, Irlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Cehia, Croația, Slovenia, Ungaria, Bosnia, Olanda. Printre personalitățile oficiale din România, la Beclean s-au aflat, Florinel Bîrcă, directorul general la ANZ – Agenția Națională pentru Zootehnie, vicepreședintele CJ BN, Camelia Tabără, director DCEAC George Mierliță, Păun Ioan , directorul direcției Agricole BN.

Alături de parada exemplarelor de rasă, au fost incluse în program și numere demonstrative de călărie și echitație, atelaje cu doi cai și atelaje cu patru cai. Cireașa de pe tort la spectacolul de gală care a avut loc la Herghelia Beclean a fost Georgiana Neselan, antrenor de dresaj cabalin, care a purtat un costum cu veston asemănător uniformei de roșiori purtat de Regina Maria, impresionând publicul prin eleganța cu care a pus în valoare abilitățile rasei Lipițan prin câteva numere de echitație, care au făcut deliciul publicului și au fost apreciate cu aplauze repetate.

La evenimentul de sâmbătă au fost prezenți, în calitate de spectatori, și membrii echipei „Horsing Around”, elevi ai Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din  Bistrița, îndrăgostiți de cai. Proiectul se află la a patra ediție și presupune implicarea voluntară a liceenilor în evenimente și acțiuni care să-i aducă în apropierea cailor. De data aceasta ei au fost în calitate de invitați, ca urmare a unei lungi colaborări cu inginerul Ciprian Turculeț, șeful Hergheliei Beclean, care are o mare deschidere pentru toți cei care sunt pasionați de cai și mai ales pentru copiii care iubesc aceste animalele.

Așadar elevii au fost impresionați de tot ceea ce au văzut și au avut ocazia de a petrece timp de calitate în prezența deosebitei rase de cabaline, fiind încântați de prestația extraordinară a exemplarelor: „A fost o zi memorabilă pentru mine, mă bucur extrem de mult că am avut ocazia de a-mi petrece timpul în prezența acestor animale cu adevărat superbe. De asemenea, mă bucur că am luat parte la acest proiect și aștept cu nerăbdare să revin în spațiul Hergheliei Beclean.”, a declarat o elevă de la CNAM.

Reporteri de liceu: Marcu Daria și Sigmirean Cristiana

Foto: Adriana Neagoș, XA

Prof, Aurelia Hîruța

 

 

Be the first to comment on "Eveniment memorabil la Herghelia Beclean"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.