Vineri, 19 aprilie 2019, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” s-a desfășurat etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză, la care au luat parte peste 400 de candidați din toată țara.
Conform programului, vineri, în intervalul orar 9.00-9.30 a avut loc intrarea în sălile de concurs a candidaților, după care, începând cu ora 10.00, a avut loc proba scrisă, care a durat două ore pentru elevii de la clasele a VII-a și a VIII-a și trei ore pentru clasele de liceu.
După declarațiile unora dintre cei intervievați subiectele au fost foarte dificile, alții spun că nu au fost nici dificile nici simple, potrivite pentru o etapă națională, iar altora, care s-au pregătit mai intens, li s-au părut chiar ușoare. Majoritatea concurenților sunt, însă, încântați că s-au descurcat și toți speră să obțină rezultate bune.
Roxana Pintean, din clasa a XII-a de la Liceul „Gheorghe Șincai”, Baia Mare este pentru prima oară la o olimpiadă națională. Pregătirea a constat în vizionarea de videoclipuri în limba franceză și rezolvarea de exerciții de gramatică dintr-un manual. Una dintre cele mai mari pasiuni ale Roxanei sunt limbile străine. Subiectele nu i s-au părut grele, singurele dificultăți întâlnidu-le la subiectul III. Este optimistă că va obține rezultate bune. I s-a părut, de asemenea, drăguț că a primit cupoane pentru prăjituri și înghețată. Ea nu a apucat încă să vadă orașul Bistrița, dar dorește să îl viziteze.
Andreea Stoica vine din București, de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”. A participat la olimpiada naţională de dezbateri şi la olimpiada de limba română. Când are timp îi place să citească în general romane polițiste și științifico-fantastice. S-a pregătit destul de bine pentru olimpiadă și speră ca totul să fie bine. „Vorba aia: Cel mai bun să câştige!”, după spusele ei. Călătoria spre Bistriţa i s-a părut lungă şi obositoare, dar a rămas cu o impresie foarte plăcută despre acest oraș pe care l-ar vizita şi a doua oară. „Un oraș foarte curat și organizat. E așa micuț față de București, dar e foarte frumos și e așa de bun gust. Chiar îmi place.”
Enescu Emilia, profesoară însoțitoare din județul Gorj, având în lot 8 elevi, atât din ciclul gimnazial, cât și din cel liceal este încântată de faptul că cei mici i-au spus că subiectul de olimpiadă nu i-a pus în dificultate. Pe de altă parte, cei de la clasa a XII au spus că a fost greu. Sunt așteptări cel puțin la fel de mari ca anul trecut, deoarece toţi elevii au fost premiaţi şi nimeni nu s-a întors fără o diplomă. „Merită, pentru că aceşti copii au muncit din greu şi au făcut multe sacrifcii ca să ajungă la această etapă”, subliniază profesoara. „Chiar a meritat această experienţă”.
Dumitru Drăguț, din Craiova, este medic de profesie. A venit împreună cu fiul său să o susțină pe Ariana, fiica sa care participantă la olimpiada națională de limba franceză. Prima limbă pe care a învățat-o a fost limba franceză. A mai participat, de asemenea, la olimpiada de matematică. Copiii au fost școlarizați în Franța pentru 5 ani. De 2 ani se află în sistemul de învățământ românesc. La Craiova există și o bibliotecă în limba franceză și merg destul de des la Institutul Cultural Francez din București. Vacanțele și le petrece întotdeauna în Franța, deoarce acolo are toți prietenii. În legătură cu subiectul de olimpiadă, Ariana a spus că este cel mai banal posibil. Are speranțe mari și pentru proba orală, pentru că ea are accentul francez.
Dumitru Drăguț are o părere foarte bună despre orașul Bistrița, pe care l-ar vizita și a doua oară. „Excepțional, față de orașul Craiova. De la Craiova aveam niște pretenții, deoarece este un oraș universitar și al 5-lea oraș al României. La Bistrița m fost la două librării mari, joi am asistat la un concert de pian la Sinagogă. Am fost încântat. Mediul cultural este foarte dezvoltat pentru un oraș de talia Bistriței, foarte bine organizat. Am avut parte de o organizare excepțională. Am văzut că în Bistrița toată lumea e informată. Când m-am dus să cumpăr niște căpșuni pentru copii, mi-a spus o doamnă vânzătoare că a auzit de la doamna profesoară X că este la noi o etapă națională”.
Nițescu Alexandra vine din sectorul 5 al Bucureștiului. Deși nu a apucat să viziteze foarte mult din oraș, per total i s-a părut un oraș frumos și i-ar plăcea să revină după olimpiadă. Olimpiada nu a pus-o în dificultate, dar n-a fost nici prea ușoară, ci s-a situat la un nivel mediu. Cărțile preferate din literatura franceză din copilăria ei au fost romanele lui Jules Verne și „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry.
Mîinea Maria este din Oltenița. Este destul de optimistă că va obține rezultate bune. Pregătirea pentru olimpiadă a constat în lucrarea de exerciții și citirea de articole și reportaje. Una dintre pasiunile ei este fotografia. Și-a luat și aparatul cu ea ca să fotografieze orașul Bistrița, pe care îl consideră frumos.
Violeta Ilviș este o profesoară de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Oltenița, județul Călărași. Se află la Bistrița în calitate de profesor însoțitor al unui grup de 5 eleve din clasele a VIII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a. Ea speră la rezultate bune de la elevele cu care a venit, despre care a spus că sunt optimiste și mulțumite de organizare. Orașul Bistrița a lăsat o impresie bună, relatează ea, este curat, oamenii sunt primitori și își dorește să îl viziteze în continuare. I-ar plăcea să revină în acest oraș în calitate de turist și să petreacă mai mult timp aici.
Maxim Irina profesoară de limba franceză la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava a venit cu 13 elevi participanți. Spune că elevii din grupul ei au ieșit, în general, bucuroși din săli și și-au identificat eventualele greșeli de la proba scrisă de pe baremul afișat. Ei sunt optimiști totuși, că vor obține premiul cel mare și speră că va fi totul bine.
Lotul județului Bistrița-Năsăud la Olimpiada Națională de Limba Franceză este compus din elevii:
cls. a VII-a: Chiciudean Dorothea, Șc. Gimn. Nr. 1 și Baciu Laurențiu, Șc. Gimn. „Avram Iancu” Bistrița
cls. a VIII-a: Ciui Iulia, C. N. „Petru Rareș” Beclean
cls. a IX-a: Onighi Nicoleta, C. N. „Liviu Rebreanu” Bistrița
cls. a X-a: Zahari Alexandra, C. N. „Andrei Mureșanu” Bistrița
cls. a XI-a: Vălean Andrada, C. N. „Andrei Mureșanu” Bistrița
cls. a XII-a: Istrate Alexandra, C. N. „Liviu Rebreanu” Bistrița
Comisia Centrală a Olimpiadei este formată din:
Prof. Univ. Dr. Elena-Brândușa STEICIUC – Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava – PREȘEDINTE
Manuela-Delia ANGHEL – M.E.N.-D.G.E.T.Î.P.G – PREȘEDINTE EXECUTIV
BUBOLY Monica – I.S.J. Bistrița-Năsăud/ C. N. „A. Mureșanu”, Bistrița – PREȘEDINTE EXECUTIV
Conf. Univ. Dr. Brîndușa GRIGORIU – Universitatea „A. I. Cuza”, Iași – VICEPREȘEDINTE – proba scrisă
Conf. Univ. Dr. Olga GANCEVICI – Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava – VICEPREȘEDINTE – proba orală
Luiza-Maria DANILIUC – M.E.N-C.N.E.E. – SECRETAR ȘTIINȚIFIC
Dorin-Virgil BERBECARIU – Centrul Județean de Excelență Bistrița-Năsăud – SECRETAR EXECUTIV
Călin CIUTA – Colegiul Național „G. Coșbuc”, Năsăud – SECRETAR EXECUTIV.
Alături de aceștia s-au aflat un număr de 56 de profesori evaluatori, care au completat comisia de lucru pe parcursul întregii perioade a olimpiadei.
Reporteri de liceu: Cristian Stancu, Cristiana Gavriliuc şi Andrada Vălean
Foto: Denisa Moldovan, Cristian Stancu, prof. Aurelia Hîruța
Be the first to comment on "Proba scrisă la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză, la C. N. „A. Mureșanu”, Bistrița"