În perioada 24-30 noiembrie 2022, la Palatul Culturii Bistrița, a avut loc ediția a II-a a evenimentului „Rebreanu New Collection”, oferind publicului bistrițean o doză concentrată de cultură.
„Rebreanu New Collection”, ediția a II-a, este un eveniment cultural care s-a desfășurat în perioada 24-30 noiembrie, la Palatul Culturii Bistrița, care a oferit un suflu nou vieții culturale și literare bistrițene din aceste zile. Printre momente de o mare însemnătate culturală, precum vernisaj expoziție de pictură, piese de teatru, concerte și recitaluri, și-a făcut loc și literatura. Astfel, sâmbătă, 26 noiembrie 2022 a avut loc evenimentul „Literatura în școală”, reunind tinerele talente și pasionații de lectură, proză și poezie din cadrul cluburilor de lectură a cinci licee diferite: Colegiul Național „Liviu Rebreanu” (ArtClub), Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Liceul Teoretic „Solomon Haliță”, Sângeorz-Băi, Colegiul Național Iași (Alecart) și Liceul „Varlaam Mitropolitul”, Iași.
Începând cu ora 10.00, elevii, și cadrele didactice au putut participa la o întâlnire relaxantă, lipsită de strictețea și rigorile școlii, urmată de conferința „Liviu Rebreanu și metamorfozele romanului”, susținută de Octavian Soviany. În cadrul acesteia, participanții au aflat informații mai puțin știute despre opera, sursele de inspirație și, implicit, scriitorul Liviu Rebreanu.
Ziua a continuat cu workshop-uri de scriere creativă susținute de Alex Văsieș și Marin Mălaicu-Hondrari, dar și cu dialogul dintre poezia din programa școlară și poezia contemporană „DESPRE MINE PRIN POEZIE”, coordonat de Emil Munteanu, de la Colegiul Național Iași. Prin discuții, sfaturi practice și sugestii, elevilor li s-a oferit o nouă perspectivă asupra literaturii, asupra modului în care aceasta înfrumusețează existența.
Impresii la cald
Diversitatea informațiilor, modul de organizare și structura atelierelor, au impresionat participanții: M-a surprins structura atelierelor. Au fost destul de bine organizate și, în același timp, nu foarte stricte. Totul a fost foarte fluid și toată lumea a reușit să înțeleagă, a fost o armonie. Am fost surprinsă de ce am creat și de ce au creat și ceilalți și m-am simțit foarte bine. (Motofelea Valeria-Colegiul Național „Liviu Rebreanu”).
Activitățile la care am participat au fost excepționale. Într-un cadru în care arta, oamenii și cuvintele se împletesc, nu ai cum să nu rămâi cu o amintire inedită. (Bălan Elena – Colegiul Național „Andrei Mureșanu”).
A trebuit să ne descoperim pe noi, să dăm ceva din noi. (Giulia Butnariu-Colegiul Național „Liviu Rebreanu”).
Am apreciat foarte mult conceptul, oamenii pe care i-am întâlnit și atelierele la care am participat. Astfel de festivaluri sau evenimente culturale sunt întâi de toate un prilej special al întâlnirii unor idei, forme de literatură, dar cel mai important, generații. A fost o plăcere să îi cunosc pe tinerii de vârstă mea și să participăm împreună la ateliere de scriere, urmând chiar să ne prezentăm după aceea creațiile. Cu toții au fost așa de faini și speciali! Plus că a încheia cu un concert Fără Zahăr a fost o surpriză imensă. Mi-a plăcut foarte mult de ei, iar la cum cânta sau râdea publicul alături de ei, sigur nu am fost singura. (Levărdă Adelina Ștefania – Liceul „Varlaam Mitropolitul”, Iași).
Formele de creativitate și de exprimare ale tinerilor de azi sau de mâine trebuie mereu lăsate libere, să se cunoască. Până la urmă, alături de oamenii devotați literaturii, viața nu e niciodată plictisitoare! (Levărdă Adelina Ștefania-Liceul „Varlaam Mitropolitul”, Iași).
Cu siguranță voi participa la cât mai multe evenimente de acest tip, în special la următoarele ediții din cadrul acestui proiect care m-a învățat cât de mulți oameni faini există în jurul nostru și ce povești minunate ascund în suflet. Cred că cel mai important lucru pe care îl voi purta în inimă toată viața este că toți avem momente în care ne simțim singuri în mulțimi de oameni, însă când ajungi să înțelegi că nu ești singurul care trăiește astfel de sentimente, totul se schimbă. Un lucru e clar, oamenii uniți reușesc să facă lucruri spectaculoase! (Bălan Elena-Colegiul Național „Andrei Mureșanu”)
Duminică, 27 noiembrie 2022, la ora 11.00, a avut loc decernarea premiilor „Rebreanu New Collection”, urmată de dialogul dintre prozatorii Octavian Soviany și Radu Aldulescu. Lectura publică a textelor realizate de liceenii participanți la atelierele de scriere creativă a fost moderată de Dan Coman.
De vorbă cu Marin Mălaicu-Hondrari
Întrucât astfel de evenimente nu pot fi realizate fără scriitori dornici să împărtășească din experiența lor, Marin Mălaicu-Hondrari (poet, prozator și traducător) a acceptat propunerea reporterilor de liceu de a răspunde câtorva întrebări. Referitor la motivația de a susține astfel de workshop-uri, acesta a mărturisit: Am foarte mare încredere în literatură, în forța literaturii și mai ales în literatură combinată cu tinerețea celor care participă la workshop-uri. Am foarte mare încredere în tineri. Chiar cred că din rândul lor vor apărea viitori scriitori buni în România. De fiecare dată când m-am întâlnit cu liceeni, am avut discuții extrem de interesante și s-au dovedit a fi niște oameni extrem de interesați de literatură.
Întrebat dacă ar fi fost util să aibă ocazia de a participa la astfel de workshop-uri în adolescență și tinerețe, Marin Mălaicu-Hondrari declară: Ar fi fost foarte, foarte bine și cred că m-ar fi ajutat mult, dar e bine că se întâmplă acum și sper să se întâmple cât mai des, să fie cât mai multe workshop-uri pentru că, de fiecare dată când cei care scriu, vorbesc între ei, elevii, liceenii, fac schimb de idei. De aici, de fapt, se naște pasiunea pentru poezie cu adevărat.
Mesajul transmis celor care nu au curajul încă să intre în lumea aceasta a scrisului a fost: Să înceapă să citească dacă vor, dacă nu, nu, dar să se gândească că nu au nimic de pierdut și că vor avea surprize extrem de plăcute pentru că literatura chiar e o supriză foarte plăcută pentru oricine.
Întrebat dacă ar fi să le recomande tinerilor, spre lectură, o carte din cele scrise de el, cu care să înceapă, care ar fi aceea, scriitorul le-a indicat: Puteți să citiți romanul „Apropierea”!
Ioana-Eliza Pop, reporter de liceu
Foto: Facebook, Palatul Culturii Bistrița; ALECART
Be the first to comment on "Rebreanu New Collection sau arta la Bistrița"