“Szalagavató” – „Balul de absolvire” la CNAM

În data de 1 Martie 2023, la Sala Polivalentă din Bistrița a avut loc „Balul de absolvire” a elevilor de clasa a XII-a de la secția maghiară a Colegiului Național „Andrei Mureșanu”.

Balul de absolvire al elevilor de la secția maghiară din CNAM, cunoscut și sub numele de „Balul panglicii”, a adunat, conform tradiției, elevi, profesori, părinți, bunici, rude, spre a se bucura de un moment plin de emoție din viața de licean a absolvenților. Inițiat de profesoara de chimie Bucur Katalin în urmă cu mulți ani, în urma unei vizite în Ungaria, unde a văzut acest frumos obicei, balul de absolvire este un moment mult așteptat de elevi și părinți deopotrivă, anul acesta bucurându-se de mare audiență.

Evenimentul a fost onorat cu prezența de personalități de marcă ale județului precum subprefectul Attila Décsei, vicepreședintele Consiliului Județean – prof. Camelia Tabără, primarul Ioan Turc, reprezentantul consiliului local – Máthe Attila. Din partea ISJ BN li s-au alăturat inspectorul general adjunct Deák Zoltán și inspectorul pentru minorități, Antal Attila. De asemenea, au adresat câteva cuvinte elevilor și invitaților directorul CNAM, prof. Monica Buboly și directorul adjunct, prof. Müller Krisztina. Cuvintele adresate de invitați au avut un efect puternic și emoționant asupra liceenilor, gândurile bune și îndemnul de a păși spre un nou orizont fiind deopotrivă de motivante.

Dirigintele Fodor Erika și Kiraly Ildiko au înmânat cu mari emoții diplome elevilor, simțindu-se mândre de realizările lor.

La acest eveniment organizat de clasele a XI-a, elevii claselor a XII-a au prezentat momente emoționante și unice. Au interpretat două piese muzicale cu un mesaj foarte puternic, fiecare elev a recitat câteva versuri dintr-o poezie, acele versuri caracterizându-i pe ei, dar și oferindu-le celorlalți un gând, un sfat bun pentru a putea păși în viitor.

Nu în ultimul rând, ca să le aducă și zâmbetul larg pe obrajii părinților, 34 de elevi au pregătit o coregrafie cu ajutorul coregrafei Antal Annamaria. Coregrafia nu a fost una spontană, fiind pregătită începând din luna noiembrie pentru a o putea prezenta în această zi mare de sărbătoare pentru ei. Sala polivalentă a răsunat de acordurile muzicii și toți tinerii toți au strălucit pe ring în pași de vals, sub privirile înlăcrimate de emoție ale părinților și apropiaților.

Scenariul momentului a fost cu atenție pus la punct cu concursul dirigintelor de la clasele terminale, Fodor Erika și Kiraly Ildiko. Perechile au intrat pe rând, fiind așteptate în aplauzele părinților și ale profesorilor. Toți au avut zâmbetul pe buze, iar atmosfera a fost una de mare solemnitate. Momentele artistice prezentate de Ansamblul de gimnastică al școlii de dans Melinda Dance School, au fost completate de programul pregătit de eleva Bocskai Anita Evelin, printr-o coregrafie realizată de Antal Annamaria.

Orbán Krisztina Noémi din clasa a XI-a B mărturisește: Am urmărit și am fost aproape în ultimele luni de toți cei care au participat la acest eveniment minunat, care, atât pe noi, organizatorii, cât și pe cei invitați ne-a lăsat cu ochii în lacrimi. Acest eveniment numit “Szalagavató” – Balul de absolvire” este un episod important în povestea claselor a XII-a, deoarece marchează modul în care-și iau ei rămas bun atât de la colegi, cât și de la profesori.

Ca elevă de clasa a XI-a, am văzut efortul depus atât de colegii mei, cât și de diriginții claselor a XI-a, Deme Enikő și Simon Kinga. După o mică pauză forțată, din cauza pandemiei, am revenit cu forțe proaspete și am reușit să organizăm totul ca la carte, și ca organizator vă pot mărturisi că am văzut lacrimi în ochii fiecăruia dintre părinți și profesori.

Iar pe această cale țin să mulțumesc tuturor încă odată pentru că au fost prezenți în astfel de momente, unice pentru noi, dar în special profesorilor model de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. Le doresc mult succes colegilor din clasa a XII-a și multă înțelepciune, iar cheia victoriei să fie în mâinile lor pentru a putea deschide poarta viitorului. „Per aspera ad astra”.

Material realizat cu colaborarea elevei ORBÁN KRISZTINA NOÉMI, clasa XI-B

Be the first to comment on "“Szalagavató” – „Balul de absolvire” la CNAM"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.