Joi, 22 decembrie 2016, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” a avut loc târgul de Crăciun. Aflat la cea de-a VIII -a ediție, târgul de Crăciun de anul acesta a fost un succes, atât în ceea ce privește diversitatea cât și originalitatea exponatelor și a ofertelor.
Inițiat în anul 2007 de prof. Bucur Katalin din dorința de a aduce în rândul elevilor spiritul Sărbătorilor, târgul de Crăciun de la CNAM a devenit deja tradiție, dobândind de la an la an un plus de culoare și de originalitate. Desfășurat anual, cu o singură excepție târgul este așteptat de elevi cu interes și demonstrează implicarea de care aceștia dau dovadă de fiecare dată. Organizatorii târgului de anul acesta au fost elevii coordonați de consilierul educativ Crina Peter și de membrii Consiliului Școlar al Elevilor, reprezentați de Alexandra Oltean clasa a IX-a A – noua președintă a Cons. Elevilor, Radu Lupșan clasa a X-a A și Daniel Flore clasa a-IX-a C – vicepreședinți, respectiv Roxana Spânu – clasa a X-a G secretar. Alături de aceștia au stat colegii lor liceeni, diriginții, dar, la organizare au participat și două clase de gimnaziu și de I – IV cu produse hand made, clasa a VIII-a C, diriginte Monica Strungar, și, respectiv, clasa a III-a C, învățătoare Nicoleta Someșan și Andrada Clompoș.
Promovarea activității a presupus crearea unui eveniment pe Facebook, realizarea unui afiș și a unor flyere care au fost împărțite în preziua evenimentului elevilor din școlile din municipiu. Invitația de pe facebook a avut mare efect asupra elevilor, stârnind interesul atât liceenilor cât și elevilor de gimnaziu: „Sunteţi invitaţi în număr cât mai mare, elevii punându-vă la dispoziţie campionate de jocuri online, săli de cinema, obiecte handmade, o mare varietate de bunătăţi alimentare, precum şi multe alte surprize. Invitaţi-vă toţi prietenii, iar pe data de 22 decembrie vă aşteptăm la târg!”
Ca urmare a bunei promovări anul acesta s-a strâns cea mai mare sumă de bani de până acum, mai exact 6500 ron, care a fost donată de către Consiliul Școlar al Elevilor C.N.A.M unui număr de 19 elevi din școală. printre școlile care au vizitat târgul s-au numărat Liceul Infoel, Liceul de Arte, C.N.L.R.
Din gura… târgului
Alexandra Moldovan, elevă în clasa a VII-a A la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și-a exprimat încântarea cu privire la eveniment: „Târgul de Crăciun de la C.N.„Andrei Mureșanu” a avut un mare succes în anul 2016. Sute de elevi au contribuit la acest eveniment, chiar dacă au contribuit cumpărând o prăjitură, un bilet la un film, un accesoriu ș.a, fie că au contribuit implicându-se propriu-zis. Anul 2016 a fost unul norocos. Organizatorii au fost încântați de vizitatorii mai numeroși și mai generoși, pentru că au putut face un cadou minunat de Crăciun celor care au nevoie.”
Tot despre acest eveniment, un alt elev de gimnaziu precizează: „Joi, pe data de 22 decembrie, a avut loc o frumoasă activitate organizată de Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. Elevii și profesorii liceului au colaborat în scopuri caritabile. La ora 10:00 a fost declarat deschis Târgul de Crăciun. Atât copiii de la CNAM, cât și cei de la alte școli s-au putut bucura de bunătățile făcute de organizatori. Toate etajele liceului erau pline de tarabe ai căror vânzători zâmbitori erau gata să-și vândă produsele. Pe lângă varietatea de mâncăruri, au avut loc și câteva concursuri de jocuri video, cum ar fi FIFA și League of Legends. Ca în fiecare an, Târgul de Crăciun s-a încheiat cu succes și a ajuns la scopul dorit”. (Teodor Encean, clasa a VII-a A)
De prin clase…
Clasa a IX-a D a realizat ornamente, de asemenea a pregătit prăjituri. Elevii au aranjat un mic spațiu pentru a face fotografii. Florina Mican, elevă în această clasă, susține că „târgul de Crăciun pune la încercare creativitatea noastră de a găsi diferite modalități care ar putea atrage elevii, pentru a strânge banii necesari unor cauze”.
Clasa a IX-a C s-a ocupat cu vinderea de prăjituri, diferite cărți, CD-uri, cât și cu un joc de îndemânare. De asemenea, Daniela Marte, elevă în această clasă a declarat faptul că „această activitate ne ajută să strângem bani pentru a face bucurii și altor copii, cât și pe noi elevii care ne implicăm să mai ieșim din rutina zilnică a școlii”.
Clasa a XII-a F a luat forma unei cafenele și și-a desfășurat activitatea în sala Corint.
Elevii clasei a IX-a G au realizat vânzări în valoare de aproape 200 de lei, acestea constând în bucate 100% homemade, cum ar fi pizza, frigărui, dulciuri și ceai.
Interviuri din… târgul de Crăciun
Reporterii ziarului Cnamonline au luat câteva interviuri în care elevii implicați la târg și-au susținut opiniile despre activitate. Alexandra Urdă, elevă în clasa a IX-a E, susține faptul că târgul de Crăciun a fost o activitate creativă, unde liceenii au avut multe idei frumoase și diferite pentru a putea atrage copiii.
R: Ce părere ai despre târgul de Crăciun din acest an?
A: Eu cred că a fost o activitatea plăcută și creativă în care am putut interacționa cu alte persoane și din afara liceului.
R: Ai mai participat la un astfel de târg?
A: Nu, din păcate nu am mai avut ocazia.
R: Colegii tăi cum au fost implicați în activitate? Ce au dus spre vânzare?
A: Colegii mei s-au implicat foarte mult, fiecare având idei proprii. Vânzarea a mers foarte bine, taraba noastră atrăgând mulți clienți.
R: Îmi poți spune una dintre ideile clasei tale?
A: Ideea cu cel mai mult lipici la copii a fost „Cutia misterelor”, adică o cutie plină cu surprize.
R: Detaliază puțin.
A: Desigur, este ca un fel de tombolă îmbunătățită, doar că în cazul nostru îți alegeai surpriza singur, băgând mâna în cutie, fără să știi ce vei scoate.
R: Foarte frumos. Cum v-a venit această idee?
A: Aveam nevoie de o idee care să atragă mulți copii la masa noastră, dar am vrut să fie și ceva original și așa a apărut „Cutia misterelor”.
Un alt elev, Saicu Răzvan, din clasa a IX-a G, profil economic declară că a fost impresionat de dorința de implicare a fiecărei clase.
R: Ce părere ai despre târgul de Crăciun din acest an?
S: A fost frumos. Chiar nu mă așteptam să se implice atâția elevi, doar ca a fost îmbulzeală mare.
R: Colegii tăi cum s-au pregătit pentru târg?
S: Au adus mâncare, de exemplu prăjituri, plăcinte, pizza.
R: Ce ai schimba la acest eveniment ? Ce sugestii de viitor ai?
S: Ar fi super să se facă în centrul vechi.
R: De ce în centrul vechi și nu în incinta liceului?
S: Coridoarele sunt prea înguste și eram îmbrânciți de către toți.
Bora Timeea, elevă în clasa a IX-a E, profil filologie, constată frumusețea sărbătorilor de iarnă, subliniind imporțanta unui astfel de eveniment cu scop caritabil, ce ne readuce împreună pentru a ne putea bucura de spiritul de Crăciun.
R: Cum ți s-a părut acest târg, care a devenit tradiție la noi în liceu?
T: Mi-a plăcut mult, nu mă așteptam să ne organizăm atât de bine. Consider că târgul de Crăciun are un rol important, deoarece ne unește pentru un timp scurt, dar cu un scop măreț, de a face fericiți niște copii.
T: Din nefericire nu, dar mă bucur că liceul noastru a luat această inițiativă.
R: Cum a fost clasa ta implicată în vânzarea de produse?
T: În mare parte cu dulciuri. Zic că am ajutat considerabil, fiindcă că am muncit ca să reușim să vindem produsele. R: Ce s-a vândut cel mai bine?
T: Nucile. Nuci = aluat umplut cu frișcă căreia i se dă forma de nucă. „Cutia misterelor” a avut și ea succes.
R: Cutia misterelor?
T: Poate numele a atras și ideea de ,,mister” și de aceea a avut atâta succes. Am căutat ceva original care să ne reprezinte la târg și așa am ajuns la ideea de ,,cutia misterelor”. Fiecare a adus lucruri mărunte, de exemplu bijuterii, ceasuri etc., pe care le-am așezat într-o cutie în așa fel încât să nu fie vizibil din exterior nimic. Cel care băga mâna în cutie se alegea cu un obiect surpriză pe care nu avea voie să îl schimbe.
Bora Timeea încheie interviul concluzionând că totul a decurs bine, vizitatorii rămânând plăcut surprinși de activitatea petrecută în prag de Crăciun.
Carmen-Maria Rus, reporter de liceu
Be the first to comment on "Târgul de Crăciun 2016 din Colegiul Național „Andrei Mureșanu”"