Mulți elevi de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” își petrec vacanța de primăvară la etapele naționale ale olimpiadelor școlare – transformând acest timp al relaxării într-unul al
Olimpiada de limba engleză
Elevii Colegiului Național ,,Andrei Mureșeanu” și-au arătat cunoștințele despre a doua limbă studiată, limba engleză, pe data de 26.03.2022, la Liceul Logos. În urma rezultatelor de la etapa județeană, elevii Colța Vlad din clasa a lX-a A și Roth-Gross Markus din clasa a Xll-a A au obținut ,,Premiul l”, astfel calificându-se la etapa națională de limba engleză, care va avea loc pe data de 18.04.2022, la Pitești.
Rezultate elevilor de la Colegiul Național ,, Andrei Mureșanu ” la Olimpiada de limba engleză se prezintă astfel:
Clasa a Vll-a: Sas Norbert – Mențiune
Clasa a Vlll-a: Uilean Alexandru – Premiul ll
Clasa a lX-a : Colța Vlad – Premiul l
Miciu Caterina – Premiul lll
Trif Vanessa – Premiul lll
Corovca Ștefan – Mențiune
Moldovan Alexandra Ana – Mențiune
Cozma Alexia Maia – Mențiune
Clasa a X-a : Chișbora Miruna – Premiul ll
Hârjoabă Sofia – Mențiune
Clasa a Xl-a : Ciubucă Irina – Premiul l
Ciorbă Alexandru – Premiul ll
Parauan Dora – Premiul lll
Lupșan Vlad – Mențiune
Clasa a Xll-a : Roth Gross Markus – Premiul l
Deși mai mulți elevi au obținut locul I la etapa județeană de limba engleză, numai cei care au înregistrat un punctaj de peste 90 de puncte s-au calificat pentru etapa națională,.
Colța Vlad
În vârstă de 15 ani, Vlad este elev al clasei a lX-a A și face parte din echipa de Reporteri de liceu ziarului CNAMonline din Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. În ciuda faptului că nu a fost stresat în legătură cu olimpiada, programul lui în perioada în care se pregătea pentru ea, i se părea sufocant. În același timp în care vroia să se mențină pe aceeași undă cu lecțiile predate la școală, trebuia să se pregătească pentru olimpiadă. Însă acesta declară că în cele din urmă eforturile lui au meritat, având o surpriză plăcută când a aflat că a trecut mai departe.
Colegii îl descriu ca fiind un elev ce iese din tipare, nu doar prin notele bune pe care le ia, dar și prin felul lui de a fi, un coleg ce te ajută la greu și te face să te simți bine, găsind întotdeauna cuvintele potrivite pe care să le spună.
Diriginta clasei a lX-a A , Monica Strungar are o părere foarte bună despre el, recunoscândul că Vlad este un model demn de urmat în rândul elevilor, remarcându-se prin rezultatele obținute și prin talentele pe care le are, unul dintre ele fiind vorbitul în public.
Roth-Gross Markus
În vârstă de 18 ani, Markus este elev în clasa a Xll-a A, iar datorită rezultatelor lui bune la mai multe discipline, printre care se numără și engleza, a fost admis la o facultate din Olanda unde va studia biologia.
Markus ne dezvăluie faptul că era puțin stresat înainte să ajungă foile cu subiectele, dar datorită faptului că nu a fost prima lui experiență, aceste emoții erau mici. În legătură cu timpul liber, acesta ne spune că a avut parte de el din plin, neavând nevoie să învețe prea multe lucruri noi la engleză, dat fiind că engleza face parte din viața lui aproape în orice moment.
Consideră că obținerea „Premiului l” la Olimpiada de limba engleză este dovada și răsplata în același timp a muncii sale. Markus este descris de către colegi ca un băiat pe care te poți baza, un prieten bun și un elev model, caracterizându-se prin modul politicos prin care se comportă, prin disponibilitatea de a ajuta pe cei care au nevoie și prin certitudinea că te poți baza pe el.
Profesoara de engleză, Roth-Gross Venera, ne explică cum Markus este un tânăr cu cele mai potrivite calități pentru un elev: inteligent, sârguincios și curios. Deși mama sa, profesoara Roth-Gross Venera spune și că în mare parte limba engleză pe care o știe Markus se datorează activităților pe care le are zi de zi, dar și profesoarelor pe care le-a avut în școala generală. De asemenea speră ca în viitor să-și îndeplinească visele , făcând ceea ce îi place.
Mihai Vlad, reporter de liceu
Olimpiada de biologie
La Olimpiada de biologie, elevii Colegiului Național Andrei Mureșanu și-au arătat cunoștințele și obținerea unei calificări la etapa națională de către elevul Dănescu Gabriel-Vasile este o mândrie pentru școala în care învață, dar și pentru părinții și profesoara Moldovan Duța cu care a colaborat.
Elevul Dănescu Gabriel-Vasile din clasa a XI-a A, a ajuns la etapa națională de biologie și declară: „știam ce pot , cunoșteam concurența și eram conștient că voi reuși”. El mărturisește că pasiunea lui pentru biologie a preluat-o de la mama lui care lucrează în domeniul medical, fiind înconjurat încă de mic de un mediu prolific pentru pasiunea lui
Acesta dorește să urmeze facultatea de medicină, după cum reiese din spusele lui „Vreau sută la sută să urmez medicina și să încep în România, iar după aceea, probabil în străinătate” pentru a-și da timp să vadă dacă merită să plece în afara țării, pentru a continua studiile și pentru a putea profesa ca medic. Această dorință a observat-o și colegul lui de bancă, Cioarbă Alexandru, cu care a legat o prietenie destul de strânsă „Din câte îl văd eu și din câte am înțeles, el chiar își dorește să facă lumea un loc mai bun, cu câte un pacient pe rând”.
Acesta recunoaște că perioada de colaborare cu doamna profesoară Moldovan Duța a fost una frumoasă ,,Lucrăm împreună din clasa a IX-a și totul a fost bine. Când am avut întrebări, îmi răspundea și îmi explica unde aveam vreo nelămurire“. Interogată, doamna profesoară afirmă cu modestie: ,,Este autodidact. Eu doar i-am predat lecțiile, iar el le-a aprofundat”.
Gabriel nu a dorit să spună câte ore se pregătește pe zi, deoarece „unii o să spună că ori e prea puțin, ori e prea mult”, dar se poate mândri cu o prezență activă la orele de biologie de la Centrul de excelență din clasele a IX-a și a X-a, dar și la clubul de științe al școlii „Cogito”, unde face parte din echipa de fizică, acesta abordând fizica și biologia într-o manieră interdisciplinară.
Laura Moldovan, reporter de liceu
Olimpiada Națională – Tehnologii
Elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” și-au arătat cunoștințele și aptitudinile, obținând rezultate notabile la Olimpiada Națională deTehnologii, demne de remarcat fiind locul al treilea Timiș Diana, din clasa a XI-a G, locul întâi și calificarea la etapa națională eleva Weber-Cifor Clara Elvira,din clasa a XII-a G .
Weber-Cifor Clara Elvira este descrisă de către profesoara ei coordonatoare, Mureșan Maria, ca a fi „Cel mai muncitor, implicat și responsabil elev, în activitățile desfășurate atât la clasă, dar și în proiectele extrașcolare”. Raționamentul care a motivat-o să participe la această olimpiadă a fost faptul că o consideră o experiență unică, cunoașterea persoanelor noi și legarea unor prietenii, dar și pentru că o va ajuta la admiterea la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, unde intenționează să acceadă. Pregătirea ei nu a constat într-un număr de ore, recunoaște ea . „Trebuie să înveți zilnic și să nu lași pe ultima sută de metri ce ai de învățat“.
Eleva recunoaște faptul că o cunoaște de patru ani pe doamna profesoară Mureșan Maria. ,,Mi-a explicat de nenumărate ori lucrurile pe care nu le-am înțeles și îi sunt recunoscătoare”, subliniază aceasta. Doamna profesoară a remarcat încă de la început dorința ei de implicare în proiectele educaționale și în aprofundarea de cunoștințe de educație financiar-contabilă și recunoaște că eleva a progresat cu fiecare modul de specialitate parcurs, participând activ la clasă în toate activitățile practice care s-au desfășurat. Calificarea la etapa națională a fost un moment așteptat atât de către profesoară, dar și de către Clara, pentru că „își dorea să concureze cu alți colegi din țară, foarte bine pregătiți din acest domeniu” spune doamna profesoară.
Mesajul de încurajare al doamnei profesoare Mureșan Maria este „Vreau să-i urez succes la etapa națională și sunt foarte mândră de rezultatele obținute, iar pentru mine rămâne un elev model”.
Laura Moldovan, reporter de liceu
Olimpiada de limba franceză
Colegiul Național „Andrei Mureșanu” este reprezentat la nivel național și la Olimpiada de Limba franceză, la etapa județeană obținând o mențiune de către Pătrășcan Denisa din clasa a X-a D, un premiu al treilea de elevul Baciu Laurențiu Paul din clasa a X-a A și un premiu întâi cu calificare la etapa națională de către eleva Dorothea Chiciudean din clasa a X-a A.
Dorothea Chiciudean recunoaște faptul că promovarea la etapa națională a fost oarecum așteptată, dar în alt fel a surprins-o „așteptată pentru că am fost implicată în alte două naționale la franceză și totodată neașteptată pentru că nu îmi place să îmi fac iluzii și speranțe pentru a nu fi dezamăgită” . Aceasta a îndrăgit franceza încă din gimnaziu, fără vreun motiv anume, spune ea. „Mi-a plăcut pur și simplu. Un lucru spontan îl pot numi și m-a ajutat foarte mult și colaborarea cu doamna profesoară din gimnaziu, dar și cu doamna profesoară de la clasă, Ioana Epure-Sîngeorzan, care m-a determinat să continui”. Acesta mai departe dorește să urmeze medicina, dar consideră că stăpânirea limbii franceze îi va fi utilă indiferent ce va studia: „o să mă ajute faptul că pot vorbi limba franceză, pentru că în zilele noastre e important să știi o limbă străină și cred că a ști două limbi străine e un avantaj în plus.”
Colaborarea din perspectiva doamnei profesoare a fost văzută a fi una frumoasă „A fost o plăcere să lucrez cu ea pentru olimpiadă, pentru că era mereu curioasă să știe mai multe, a lucrat mult și cu seriozitate” șcaracterizând-o pe elevă ca fiind foarte conștiincioasă, ambițioasă, implicată și cu o sensibilitate aparte. Doamna profesoară subliniază „Noi ne-am pregătit în fiecare zi cam o oră două împreună, iar acasă Dorothea lucra suplimentar”, eleva recunoscând la rândul ei: „făceam acasă cât reușeam, pentru că trebuia să mă pregătesc și pentru celelalte materii școlare”. De asemenea, colega ei de bancă, Pop Buia Claudia, o caracterizează drept o persoană care ia decizile pe moment, iar în majoritatea cazurilor sunt niște decizii corecte și prietena care te scapă din orice încurcătură și are o viață extrem de activă.
Doamna profesoară îi urează succes la olimpiadă și speră să profite de această experiență, să cunoască alți iubitori de limba franceză.
Laura Moldovan, reporter de liceu
Foto: Robert Ostace, reporter de liceu
Be the first to comment on "Portret de grup cu olimpicii naționali de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” (I)"